3 nuttige dingen om met je stem te doen

Erg verguld was ik, toen de oproep voor het raadgevend referendum over het handelsverdrag met Oekraïne bij mij op de mat viel. Oh, ik weet het hoor, er zijn genoeg mensen die zeggen dat het allemaal volslagen nutteloos is, geld- en papierverspilling. Maar dat ben ik niet met die mensen eens. Zelf denk ik liever in termen van ‘kansen’. Dus laat die stempas niet ongebruikt! Om je wat ideeën te geven, bij deze drie manieren waarop je jouw democratische recht op een creatieve manier kunt inzetten.

1. Oefen je Sanskriet!

Sanskriet is echt een knap lastige taal om te schrijven, met al die gekke streepjes en puntjes en krulletjes en zo. Dus je kunt maar beter veel oefenen, als je het tenminste ooit serieus onder de knie wilt krijgen. De stempas is gemaakt van goed stevig papier, dus je kunt je erop uitleven! Fouten maken is niet erg, er is ruimte genoeg om dingen door te krassen en opnieuw te beginnen. En anders kun je altijd nog de stempas van je vrouw of je buurman of zo vragen om op verder te oefenen.

Stempas: handig om je sanskriet op te oefenen!

2. Bekwaam je in origami!

Deze tip heeft mij nog wel de meeste moeite gekost, want ik was even vergeten hoe erbarmelijk slecht ik in origami ben. Extra moeilijkheid is dat de meeste voorbeelden die je op internet vindt (koekel er maar ‘es op, het zijn er echt heul veul!) uitgaan van een vierkant papiertje, en de stempas is rechthoekig. Maar positief blijven! Dit referendum biedt je dus de mogelijkheid om echt een bad-ass hardcore origami-baas te worden! Uiteindelijk is het onderstaande matrozenhoedje het beste dat ik er uit wist te persen. Maar wie weet kun jij, met behulp van je koekel-zoekresultaten, wel iets veel creatievers maken. Een papieren tijger of zo.

Stempas-origami: een papieren hoedje!

3. Maak een legpuzzel!

Dit is een heel stuk makkelijker om te maken, maar je hebt er uren plezier van om de wirwar vervolgens weer op te lossen! Je kunt de puzzel zo moeilijk maken als je zelf wil. Als je je kinderen mee wilt laten puzzelen – je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met het bijbrengen van democratische waarden aan je kroost – dan begin je bij een stuk of tien delen in niet al te moeilijke vormen. Als je dat wat al te simplistisch vindt – en zelf wil ervaren wat de politici en diplomaten straks na de uitslag te doen staat – dan trek je je stempas door de papierversnipperaar. Zo kan ieder op z’n eigen niveau lekker puzzelen!

Stempas-puzzel,moeilijkheidsgraad 'gemiddeld'

4. Vooruit, er is nog een vierde mogelijkheid…

…Dat je de stempas gebruikt om mee te gaan stemmen. Waarmee je onze representatieve democratie verder uitholt door voor of tegen iets te stemmen waar je eigenlijk de ballen verstand van hebt, en de toch al zo opgeblazen ego’s voedt van de schreeuwlelijkerds die deze hele schijnvertoning hebben afgedwongen. Nee, dat lijkt me pas écht verspilling van papier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *