Bril

Mijn bebrilde ik

Kijk, ik heb sinds vandaag een bril. ’t Was helaas nodig. Misschien is het de ouderdom – als stroeve senior van liefst 31 jaar hoef ik mij toch niet te schamen voor dergelijk visueel verval – of misschien is het gewoon de tol van veel naar een beeldscherm staren. Hoe dan ook, ik merkte de laatste tijd dat mijn onderscheidingsvermogen op afstand sterk achteruit ging. Je ziet het eigenlijk al op de foto links bovenaan deze site: ik moest met mijn ogen knijpen om de fotograaf te zien die mij aan het fotograferen was.

Ik kan vooralsnog maar moeilijk wennen aan dat geval op mijn neus. Toen ik bij de opticien naar buiten liep, had ik het merkwaardige gevoel dat iedereen me aanstaarde. Onzin natuurlijk, wat is er immers vreemd aan een mens met een bril op z’n neus; ik zag voorheen (mits ze dichtbij genoeg waren) toch ook de godganse dag mensen met een bril op hun neus, zonder dat ik dacht: “Zie die mens eens een bril op z’n neus hebben!”

Maar zo’n gevoel laat zich maar moeilijk uitvlakken door dergelijke verstandelijke inzichten. Ik weet nog, dat ik in de eerste weken van de eerste zwangerschap van mijn vrouw ook samen met haar op straat liep te glunderen van trots, in de kennelijke veronderstelling dat iedereen kon zien dat wij aanstaande ouders waren. Toen het idee eenmaal begon te wennen, verdween dat gevoel, en ook het gevoel dat iedereen me vreemd aankijkt vanwege mijn bril zal wel slijten zodra ik wen aan die bril.

Misschien blijft er in ieder van ons wel iets van het kind aanwezig, dat meent dat het niet gezien wordt, als het zelf zijn ogen dichtdoet. Dat kortom geen strikt onderscheid kent tussen binnenwereld en buitenwereld, tussen het eigen perspectief en het perspectief van de ander. Misschien is dat ook helemaal niet zo erg. Sinds die tijd, bijvoorbeeld, dat ik zelf een trotse aanstaande vader was, kijk ik ook anders naar stellen die glunderend en hand in hand over straat lopen, alsof zij een mooi geheim bij zich dragen waarvan zij zich verbeelden dat iedereen het zien kan. Misschien verbeeld ik mij dat op mijn beurt. Maar ik houd die bril graag op.

4 gedachten over “Bril

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *