Caritas in veritate (2): open uitnodiging

Ik had beloofd wat uitgebreider op de nieuwe encycliek Caritas in veritate in te gaan zodra ik die gelezen had. Welnu, ik heb de encycliek inmiddels gelezen, en ik zal mijn belofte nakomen, maar niet meteen. Waarom niet? Nou, omdat het een zware pil is. Indrukwekkend, inspirerend, maar ook moeilijk. Het vergt denk ik wel meer dan één lezing om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Dus samen met enkele geestverwanten kreeg ik een beter idee: laten we een bijeenkomst organiseren rond deze encycliek. Zo gezegd zo gedaan. Een colloquium doctum noemen we het, een ‘geleerd gesprek’ — maar eigenlijk willen we gewoon samenkomen om in informele sfeer wat dieper in te gaan op de encycliek. Open, eerlijk, kritisch, constructief. En we nodigen jou, waarde lezer van dit weblog, van harte uit om ook te komen. De details:

 • Wanneer? Woensdagavond 19 augustus. (Precieze tijden worden nog bekend gemaakt.)
 • Waar? Ariënskonvikt, Keistraat 9 te Utrecht.
 • Voor wie? Alle mensen van goede wil.
 • Kosten? Om uit de kosten te komen vragen wij een bijdrage van € 5,-, incl. koffie en thee.
 • Aanmelden? Stuur een mail naar info [at] antondewit.nl als je mee wil doen. Wees er vlot bij, er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
 • Programma? Naast een gezamenlijke discussie en tekstlezing zullen er drie korte inleidingen verzorgd worden:
  Mr.dr. Richard Steenvoorde, jurist en theoloog, zal de encycliek plaatsen binnen het theologische en filosofische denken van de huidige paus, en verbanden laten zien met eerdere geschriften van Joseph Ratzinger.
  Drs. Thijs Caspers, theoloog, gespecialiseerd in katholiek-sociaal denken in relatie tot economische vraagstukken, zal de encycliek plaatsen binnen de traditie van het katholieke sociale denken, en de relatie tot andere encyclieken schetsen.
  Anton de Wit, journalist en schrijver (ik dus), zal de enclycliek plaatsen binnen actuele politieke en maatschappelijke discussies over economie, globalisering en ethiek.
 • Literatuur? Tja, de encycliek natuurlijk. Het praat makkelijker als je die van tevoren een keer gelezen hebt.

Hopelijk tot ziens, op 19 augustus!

6 gedachten over “Caritas in veritate (2): open uitnodiging

 1. Pingback:Herinnering: Studiebijeenkomst rond encycliek « Geloof jij het?

 2. Jammer dat ik het zo laat te weten ben gekomen, anders had ik mij zeker opgegeven. In de praktijk ben ik ook bezig met de Katholieke sociale leer, o.a. door mijn inzet voor de Ondernemingsraad, een institutie in de geest van Rerum Novarum. Graag zou ik met mensen van gedachten willen wisselen over de Katholieke sociale leer en de praktische invulling ervan, het liefst in de regio Amsterdam.

 3. Pingback:Caritas in veritate (3): De lezingen « Geloof jij het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *