De soul van Augustinus

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/SP3TI4t2yQ8″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

“Laat heb ik u liefgekregen, o schoonheid, zo oud en zo nieuw, laat heb ik u liefgekregen! (…) Gij waart bij mij en ik niet bij u.”

Deze beroemde passage uit het tiende boek van de Belijdenissen van de heilige Augustinus inspireerde de Amerikaanse muzikant en filosoof Sam Rocha tot het bovenstaande nummer Late to Love. Het is het titelnummer van een jazz/soul-album dat hij op 28 augustus dit jaar – de feestdag van de H. Augustinus – hoopt uit te brengen.

Sam RochaIk interviewde Sam Rocha over zijn bijzondere project – het artikel is deze week in Katholiek Nieuwsblad te lezen. Een klein citaat uit het interview:

“Ik denk dat we allemaal in zekere zin laat zijn in het herkennen van Gods liefde. God houdt altijd eerder van ons dan wij van Hem. Maar op mijn eigen persoonlijke manier heb ik sowieso het gevoel dat ik steeds te laat ben in het liefhebben. Niet alleen in het liefhebben van God, maar ook van mijn vrienden, familie, andere mensen. Ik herken de liefde zo vaak pas achteraf, in retrospectief, en daar heb ik veel spijt van. Maar ik ben ook hoopvol, vanwege de liefde die gebleven is, ondanks mijn traagheid en nalatigheid. Dit album gaat over mijn spijt, maar ook over mijn dankbaarheid en hoop.”

Het project is nog niet rond: hij hoopt het via Kickstarter – dus door crowdfunding – financieel rond te krijgen. Met op moment van schrijven minder dan een week en nog dik 2000 dollar te gaan zal het nog spannend worden. Dus, hou je ook van Augustinus en/of van soul of jazz of folk of blues – dan is dit project toch wel een kleine vastenaalmoes waard, lijkt me. Zie www.samrocha.com en www.kickstarter.com/projects/902661135/late-to-love.

[iframe width=”420″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/LTmJTnMkqD0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

4 gedachten over “De soul van Augustinus

  1. Altijd een opwekkend woord voor iedereen, that’s the spirit! +++ U bevestigt maar weer eens dat muziek die meer dan drie akkoorden gebruikt, en waarbij de tekst van het refrein iets afwijkt van het zo gewaardeerde “tralalalaa en van je hupfalderaa” niet iedereen aanspreekt.

 1. Aardig nummer, maar het haalt het niet bij wat ik nog altijd de meest indrukwekkende parafrase vindt: de bewerking van Huub Oosterhuis. Die raakt mij meer:
  Veel te laat heb ik jou liefgekregen
  schoonheid wat ben je oud wat ben je nieuw
  veel te laat heb ik jou liefgekregen.
  Binnen in mij was je, ik was buiten
  en ik zocht jou als een ziende blinde
  buiten mij, en uitgestort als water
  liep ik van jou weg en liep verloren
  tussen zoveel schoonheid die niet jij was.
  Toen heb jij geroepen en geschreeuwd,
  door mijn doofheid ben jij heengebroken.
  Oogverblindend ben jij opgedaagd
  om mijn blindheid op de vlucht te jagen.
  Geuren deed jij en ik haalde adem,
  nog snak ik naar adem en naar jou.
  Proeven deed ik jou en sindsdien dorst ik,
  honger ik naar jou. Mij, lichtgeraakte,
  heb jij doen ontbranden. En nu brand ik
  lichterlaaie naar jou toe, om vrede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *