De tsunami van Geertologen

Vinger in de dijkDe opmars van Geert Wilders is te wijten aan de kerken, las ik laatst. Aha. En ik maar denken dat de opmars van Wilders te wijten was aan al die mensen die op Wilders gestemd hebben. Wat naïef van me. Gelukkig zijn daar de grote professoren in de Geertologie die me kunnen vertellen hoe het echt zit. Zoals de wijze grijze uil Hofland, in de wijze grijze Groene Amsterdammer. De opmars van Wilders is te wijten aan de centrumpartijen, legt hij uit. En aan het feit dat Obama niet in Europa is geboren. En, heus waar, aan de taalkunde. Maar ik zal het je nog sterker vertellen…

Ik denk dat de opmars van Wilders ook te wijten is aan de bijzonder goede haringvangst dit jaar. En aan het wisselvallige weer van de laatste weken. En aan het feit dat de Mexicaanse griep nu een pandemie is. En aan het neerstorten van de Airbus in de oceaan. En aan het Vaticaan. En aan de werkzaamheden aan de N31 tussen Leeuwarden en Drachten afgelopen weekend. En aan de tweede hoofdwet van de thermodynamica. En aan de geboorte van de eerste bruinvissen voor onze kust. En, last but not least, aan de buitengewoon geslaagde avondvierdaagse in Vorden.

Twee jaar terug schreef Désanne van Brederode in haar essay Brief aan een gelukzoeker een interessante analyse over de woorkeuze van Geert Wilders, toen die het had over een “tsunami van islamisering”. Door de opkomst van de islam te vergelijken met een onstuitbaar natuurverschijnsel, aldus Van Brederode, suggereer je een totale willoosheid, hersenloosheid en machteloosheid bij mensen. De wijze waarop Geertologen als Hofland nu op het electorale succes van Wilders reageren, laat een soortgelijk cynisme zien. Bij hen zijn het echter niet de moslims, maar de Wilders-stemmers die door blinde natuurwetten worden voortgestuwd, als willoze dobbers op de vloedgolven van sociologische, economische of politicologische noodzakelijkheden. Waar is toch de vrije wil gebleven binnen die hippe nieuwe wetenschap der Geertologie, die als een tsunami tegen de dijken van ons landje beukt?

3 gedachten over “De tsunami van Geertologen

  1. Desanne van Brederode, schreef een jaar of twee geleden een prachtig essay. ‘Modern dedain’ het heet. Gaat over het dedain wat men tegenwoordig voor kennis en hoge cultuur heeft. Ben het zelden zo sterk eens geweest met een essayist!

  2. Goed stuk, Anton! Het is haast onmogelijk om nog serieus in te gaan op deze generatie Geertologen, dus satire is het nog altijd het beste antwoord. Uiteindelijk is toch alles de schuld van het Christendom en in bijzonder de Rooms-Katholieke Kerk, dus daar veranderen we niet zo veel aan. Die beschuldiging wordt sowieso al ongeveer 2000 jaar geuit, dus er is niets nieuws voor de zon. Het probleem is alleen dat deze mensen zichzelf serieus nemen en gewone mensen op sleeptouw kunnen nemen. We leven spijtig genoeg in een demagogisch tijdperk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *