De wenende Christus van Fra Angelico

De wenende Christus van Fra Angelico 

 

De wenende Christus van Fra Angelico

Het Katholiek Nieuwsblad heeft deze week een interessant interview met de schilder Gyula Somos. Somos neemt het op tegen Arnon Grunberg, die in NRC een stuk had geschreven over het schilderij ‘De wenende Christus’ van Fra Angelico. (Ik heb het artikel van Grunberg gezocht maar niet gevonden op internet… als iemand het wel kan vinden, hoor ik het graag!) Hij laat zien dat Grunberg de plank volledig misslaat, niet met woorden, maar met een schilderij. Het is ook werkelijk een onzinnige opmerking, die Grunberg volgens het KN-artikel maakt:

Je kijkt (…) naar iemand die inziet dat hij gaat sterven voor een vergissing.

Hoe dan ook, wat een prachtige vondst van Somos om Grunberg op deze beheerste en deskundige wijze te corrigeren. De meest waardige manier om een rancuneus azijnpissertje als Grunberg van repliek te dienen (sorry, dat was niet erg beheerst van me).

3 gedachten over “De wenende Christus van Fra Angelico

 1. Zie hieronder het zoekresultaat van ‘grunberg fra’ in het archief van het NRC Handelsblad. Meneer Grunberg wil niet gelezen worden en dat is in dit geval maar goed ook.

  Mens zoekt afgod, wanhoop geen bezwaar
  Vrijdag 18-11-2005 | Sectie: Cultureel Supplement | 2712 woorden | pagina 24 | De uitgever heeft geen publicatierecht.

 2. Pingback:De achterkant van de wereld « Geloof jij het?

 3. Beste Anton,
  Ik heb onlangs van iemand deze link van je blog toegestuurd gekregen. Het was leuk, om je mening te lezen in verband met mijn schilderij. Ik heb trouwens nog een fotokopie van de betreffende artikel van Grunberg, als je dat nog interesseert.
  Binnenkort zal ik een serie lezingen geven over de iconografie van Christus en het Kruis op de Ruudt Wackers Academie te Amsterdam. Dit zijn vijf lezingen op maandag avond vanaf 26. oktober.
  Met vriendelijke groet,
  Gyula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *