Ed en Marc-Marie

Ed was te mooi om waar te zijn. Ik bedoel: Ed was blind en niet verlegen, en zat pontificaal vooraan bij Marc-Marie Huijbregts’ nieuwe voorstelling Florissant, afgelopen zaterdag in Nijmegen. Marc-Marie, die knap met zijn publiek keuvelt alsof hij met allen tegelijk aan de keukentafel zit, had een goeie aan Ed. Aan mij had hij niets gehad. Ik zat op de laatste rij van het bovenste balkon, bijna letterlijk met mijn hoofd tegen het dak aan. Nog steeds kon ik alles prima zien, en nog steeds was ik verlegener dan de blinde Ed daar beneden, helemaal vooraan bij het podium. Toen Marc-Marie het onderwerp ‘religie’ ter sprake bracht, schoof ik even ongemakkelijk op mijn stoel. Wie is er hier eigenlijk gelovig?, vroeg hij aan de zaal. Een paar handen in de lucht. Ik aarzelde. Waarom zou ik m’n hand opsteken?, zo hield ik mezelf voor. Ik zit hier in de nok van de zaal, niemand ziet het, behalve mijn vrouw naast me, maar die weet dat al. Ik hield mijn armen over elkaar. Ergens in de verte kraaide een haan.

Marc-Marie Huijbregts. Foto: Marc de Groot.
Marc-Marie Huijbregts. Foto: Marc de Groot.

Maar Ed, die goede Ed, stak wel onverschrokken zijn hand op. Marc-Marie pikte hem er meteen tussenuit. Hij vroeg hoe hij heette – Ed dus – en welk geloof hij aanhing – het katholieke geloof – en of hij al zijn hele leven blind was – nee, Ed was rond zijn vijftigste plots blind geworden door een ziekte. Afijn, zo keuvelden ze wat door. Uiteraard maakte de cabaretier de nodige grappen ten koste van Ed – binnen de grenzen van het behoorlijke, hoor; hoe scherp en stevig Marc-Marie Huijbregts ook uit de hoek kan komen, hij blijft toch goedmoedig en menselijk. Ed lachte vrolijk mee.

Hoe Ed over zijn geloof sprak wekte bij mij grote bewondering. Ed zei direct dat hij “hartelijk katholiek” was. Hij schaamde zich er niet voor. De schande van het misbruik – hij begon erover zonder dat er naar gevraagd werd – vond hij natuurlijk vreselijk, maar dat stond los van het geloof zelf. Misbruik was alomtegenwoordig. Ed sprak in eenvoudige woorden, recht uit het hart, en de goed gevulde schouwburgzaal luisterde welwillend naar hem.

En ook Marc-Marie luisterde welwillend naar Ed. Van zichzelf had hij gezegd dat hij niet gelovig was. Althans, zo had hij er aan toegevoegd: “Ik ben natuurlijk wel katholiek, maar ik heb er nooit iets mee gedaan.” Interessante formulering; je kunt blijkbaar katholiek zijn maar niet gelovig. Dat klopt. Zelf kom ik net als hij uit Brabant, en daar stikt het van de niet-gelovige katholieken. Natuurlijk maakte Marc-Marie ook over de kerk de nodige grappen, vooral gerelateerd aan het misbruik. Wederom: binnen de grenzen van het behoorlijke, vond ik. Scherp, stevig, goedmoedig, menselijk. Ik vond het in elk geval een verademing om voor de verandering eens te lachen om het misbruikschandaal.

Wat Marc-Marie Huijbregts verder te melden had over het geloof, vond ik niet zo diep. (Zoals overigens de hele voorstelling, hoewel zeer onderhoudend, toch maar weinig diepgang had.) Hij zei dat hij jaloers was op gelovigen. Dat het toch zo mooi was, dat het geloof mensen troost kon bieden in moeilijke tijden. (Ik huiver bij die geloof-als-fopspeen-gedachte.) Dat hij het zelf ook wel eng vond; hij was toen hij eens in een klooster was bang geweest voor “een verschijning”, dat hij plots “Maria in de gang zou zien staan”.

Daarop meldde Ed zich ongevraagd, met een droge opmerking waarmee hij een daverend applaus oogstte: “Ik zou dat niet zo erg vinden, want dat zou betekenen dat ik weer kan zien.”

Ed was te mooi om waar te zijn. Misschien had Marc-Marie hem wel gewoon ingehuurd als comic sidekick in het publiek. En zo niet, dan zouden wij – de katholieken achterin de zaal, die schuchter de armen over elkaar houden – hem moeten inhuren om bij elke cabaretvoorstelling vooraan te gaan zitten.

4 gedachten over “Ed en Marc-Marie

    1. POSTED January 2, 2006 at 1:51 pmDavid -I just had to get a 30gb in Black for Chriatmas.Msn was I very let down!If you have a USB 1.0 your not going any where but if you have USB 2.0 then you might be ok, running Win XP/Pro/Home SP2. (was up all x-mas night into the night till 3:00am + with problems)Now remember also I spent 500.00 to 600.00 on this from office to truck and even photo shoots.At this point I am so mad I can understand if you don’t understand me, but would be MORE than willing to sell it!

  1. Wat jammer dat je achter in de zaal zat en als verbaal expressieve Katholiek je Hem toch net als Petrus hebt ontkent… Denk eens in de boodschap die je bij Jan-modaal naar binnen had kunnen brengen… Jammer, jammer, jammer…. Prachtig stukje schrijfwerk…dat dan weer wel…. Maar troost je….zelfs Petrus bracht het nog heel ver zelfs met zijn zwakke kanten đŸ˜‰

  2. Pingback:Wijze woorden van Flannery O’Connor | Anton de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *