Geef ons heden een boterham met kaas

Op zich ben ik er helemaal niet op tegen om plaatjes te gebruiken in je methodes van geloofsopvoeding of -onderwijs. Wij katholieken doen dat al eeuwen; je hoeft maar een willekeurige katholieke kerk in te lopen om het kleurrijke bewijs te bewonderen op muren, plafonds en ramen. De beeldenstormers waren daar aanvankelijk zwaar op tegen – zij hadden liever dat de mensen de bijbel lazen, in plaats van de bijbel te begrijpen. Maar nu zijn het nota bene de erfgenamen van die beeldenstormers die de blijde boodschap pogen uit te leggen met simpele plaatjes…

Prima, ik gun de broeders en zusters van de Reformatie dit voortschrijdend inzicht van harte. Maar het resultaat – de catechesemethode van de vrijgemaakt-gereformeerde stichting Geloof.nu – is op z’n zachtst gezegd tamelijk curieus. Neem nu de ‘gebedskaart‘ met pictogrammen die moeten helpen om met kinderen en mensen met een verstandelijke beperking het Onze Vader te bidden. Wat zeggen die pictogrammen in hemelsnaam? Ik doe een voorzetje:

Onze Vader, geef ons goed weer. En doe alsjeblieft wat aan die vervuilende vliegtuigstrepen in de lucht.

U bent door mensenhanden gemaakt.

Leg Uw kroon s.v.p. op de poef. Maar denk er wel aan dat U er niet op gaat zitten.

En lees ons voor het slapengaan een verhaaltje voor. Bij voorkeur uit een oranje boek dat heel Europa bedekt, en dat over vliegtuigstrepen gaat.

Geef ons heden een boterham met kaas. Zonder boter, want dat lust ik niet.

En sluit een dealtje met OMO, opdat zij onze vuile shirts netjes schoonmaken voor ons.

Voorkom dat Zwieber de Vos onze spulletjes steelt.

En maak de hele stad rond tien voor één weer wakker.

Amen!

Ik bedoel: werkelijk, wie bedenkt er zoiets? En wie heeft er iets aan? Natuurlijk snap ik ook wel dat deze plaatjes betekenisloos zijn zonder het échte Onze Vader, dat het maar hulpmiddelen zijn. Maar hoe ondersteunen deze stompzinnige pictogrammetjes precies het begrip van dat gebed? Jezus heeft ons met het Onze Vader het simpelste en krachtigste gebed aller tijden geschonken, en Geloof.nu presteert het om er een cryptogram van te maken.

Gerelateerde artikelen:

3 gedachten over “Geef ons heden een boterham met kaas

  1. Pingback:Tweets die vermelden Geef ons heden een boterham met kaas | Anton de Wit -- Topsy.com

  2. Dus protestanten hebben 9 plaatjes nodig om 1 Onzevader te onthouden! Dat bewijst dat katholieken een beter geheugen hebben want die kunnen 1 geloofsbelijdenis, 6 Onzevaders en 53 Weesgegroetjes bidden met behulp van een snoer met kralen met 1 crucifix en 1 plaatje van Maria. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *