God in Nederland: 3 harde maar hoopvolle lessen

Het rapport ‘God in Nederland’ verhit de gemoederen: wéér neemt het christendom af in omvang en betekenis binnen onze samenleving. “Nederland is God kwijtgeraakt”, klinkt het – alsof Onze Lieve Heer een autosleutel is, of de bijpassende sok die altijd verslonden lijkt te worden door de wasmachine.

De verontwaardiging over deze “tienjaarlijkse koude douche” (zoals theoloog Stefan Paas het rapport noemde in het Nederlands Dagblad) heeft zelf iets religieus gekregen, iets ritueels. Ik doe er liever niet aan mee. Ik pleng geen bloedoffers op het altaar van de afgod Statisticon. Kan me ook niet echt druk maken over al het sociologisch getuur in koffiedik.

Toch: hoewel het lang niet het hele verhaal vertelt, valt het niet te ontkennen dat ‘God in Nederland’ interessante constateringen doet. Ik denk dat er inderdaad ontnuchterende lessen uit te trekken zijn voor christenen. Toch zijn die niet per se negatief, eerder integendeel. Voor wat het waard is, op de website EO.nl/geloven presenteer ik drie hoopvolle conclusies die ik na een eerste lezing van de onderzoeksresultaten trok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *