Het Vaticaan heeft mijn kat vergiftigd

A&DdetailOp Piazza Pio XII staat een man driftig te schreeuwen en te gebaren. Hij oogt verward, met zijn jofele baseballpet en aftands kalfsleren jasje. Wie goed naar hem kijkt valt op dat hij een verweerde en verouderde versie lijkt van Alfred E. Neuman, de mascotte van Mad Magazine — het rossige haar, de flaporen, het appelronde gezicht, de sproeten. Maar niemand kijkt goed naar hem. Niemand kijkt überhaupt naar hem…

De dakloze dubbeldekkerbussen met toeristen rijden af en aan, pal langs hem heen. Op de trottoirs doen de verkopers van sleutelhangers, kaarsjes en kaarten met de afbeeldingen van pausen en heiligen goede zaken. Groepjes Japanners doen dappere pogingen om het aangrenzende plein, de beide collonades, de obselisk en de machtige St. Pietersbasiliek op het kleine schermpje van hun digitale camera te persen.

In een laatste wanhoopspoging heft de man met de baseballpet zijn beschuldigende vinger op en gilt met overslaande stem: “Het Vaticaan heeft duistere geheimen, hoor je me? Het Vaticaan heeft occulte ordes gesticht! Het Vaticaan heeft pauskandidaten ontvreemd! Het Vaticaan heeft de Tweede Wereldoorlog ontketend! Het Vaticaan heeft mijn kat vergiftigd! Het Vaticaan heeft Copernicus vermoord! Het Vaticaan heeft Jezus gekruisigd! Het Vaticaan heeft valse foto’s van Karst T. in omloop gebracht! Het Vaticaan heeft Mega Mindy The Musical gefinancierd! Het Vaticaan heeft het ijsje van een zesjarig meisje afgepakt! Het Vaticaan heeft de kredietcrisis aangezwengeld! Het Vaticaan heeft gestreakt op Wimbledon!”

Na een half uur aantijgingen gespuwd te hebben stopt hij, geheel buiten adem. Verbauwereerd kijkt hij in de richting van het Vaticaan. Alsof hij verwacht had dat de paus zelf naar buiten zou komen om de beschuldigingen tegen te spreken. Maar niets hoor. Niet eens een kardinaal of nog maar een onbeduidend priestertje uit de een of andere uithoek van de wereld, niets. Zelfs de Zwitserse garde komt hem niet verzoeken of hij per favore door wil lopen.

Maar dan klaart zijn gezicht op, een grote dankbare lach breekt door, zijn ogen stralen van hoop. Een stokoude man met een boordje is op hem afgestrompeld met zijn rollator. “Nou”, zegt de bejaarde met hese en krakerige stem, “volgens mij is het niet allemaal waar wat u daar zegt! Dat van Mega Mindy The Musical gaat er bij mij echt niet in! Zó wreed is het Vaticaan toch niet?”

Triomfantelijk begint de man met de baseballpet opnieuw te roepen: “Zie je nou wel? Censuur! Het Vaticaan wil mij het zwijgen opleggen! Ze willen me op de brandstapel gooien omdat ik de waarheid spreek! Inquisitie! Inquisitie!”

Maar nog steeds luistert niemand. De bejaarde is al weer verder gestrompeld. De dakloze dubbeldekkerbussen blijven nieuwe ladingen toeristen aanvoeren, de sleutelhangers met de beeltenis van Benedictus XVI blijven gretig aftrek vinden. Als de man het doorkrijgt valt hij moedeloos op de knieën. Hij slaat met zijn vuisten op de lage hekjes die Piazza Pio XII scheiden van het Sint-Pietersplein.

“Mijn film!”, huilt hij deerlijk. “Het Vaticaan heeft mijn film vermoord!

5 gedachten over “Het Vaticaan heeft mijn kat vergiftigd

  1. Goed stuk! Het Vaticaan, dat Bol.com schijnt te domineren middels geestelijke repressie, heeft trouwens vanochtend het boek “Het Mysterie” bij mij op de mat gegooid. Heel erg toevallig allemaal, want ik had het boek een dag eerder al besteld. Het is een paaps complot, zeg ik je!

  2. Ja, pas maar op, want in Het Mysterie schijnen ook weer allemaal verborgen geheime boodschappen te zitten, waarmee het Vaticaan onschuldige burgers probeert te indoctrineren. Gooi dat boek uit het raam nu het nog kan! Het is nog niet te laat!

    😉

  3. Paapsche superstitiën en mysterieuze machinaties zoals ze enkel bij mottig walmende wasvlam door zwartgerokte en dubieus omkapte immer complotterende prelaten worden toebereid in de donkerste, door bijgelovig spinrag gelardeerde uithoeken van toch al duistere en mosvochtig groene gewelven onder het Vaticaan, die eh.. (venijnig fladderende vleermuis, vort!) eh.. maakten dus, dat ik op deze site belandde en strax ongetwijfeld word aangezet mijn laatste penningen te besteden aan “Het Mysterie”.

    Wederom een overduidelijk cyber-complot, centraal aangestuurd en strak gecoördineerd vanuit Rome!

  4. Pingback:De tsunami van Geertologen « Geloof jij het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *