Ken je synoniemen

Het is bewezen: je wordt dommer van naar school gaan. Of nou ja… In elk geval meldde het tijdschrift Onze Taal laatst (in een artikel met de prachtige kop ‘Komd een kind van de basisschool’) dat de taalbeheersing van kinderen aan het einde van de basisschool heel aardig is, maar dat zij die vaardigheden in de loop van de middelbare school weer afleren. Ai.

Gisteren mocht ik in de trein het levende bewijs van deze onderzoekjeswijsheid aanhoren. Naast mij in de coupé zaten drie middelbare scholieren, gymnasiasten nota bene, slimme jongens voor zover ik dat kon beoordelen. Op een goed moment las één van hen in een treinkrantje een advertentie van de Leidse Onderwijsinstellingen, de LOI.

“LOI, waar staat dat eigenlijk voor?”, vroeg hij aan zijn vrienden, die het goede antwoord overigens best wisten. Maar in hun joligheid begonnen ze alternatieve betekenissen van de afkorting te bedenken.

“LOI… Lachen om…”, zei één van hen. Het viel stil. De hersentjes kraakten bijna hoorbaar in hun zoektocht naar een geschikt woord dat begint met de letter i. Hun door het voortgezet-onderwijssysteem verpeste puberbreinen lieten het echter afweten. En toen zei een van de jongens iets, waar ik pas vijf minuten later hard om moest lachen, toen het kwartje mijn synoniemenwoordenschat inknikkerde (tja, ik heb óók op een middelbare school gezeten):

“Als het nu ‘LOG’ zou heten, zou ik zeggen: Lachen om gehandicapten.”

(Als het bij jou nu ook vijf minuten of langer duurt vooraleer het kwartje valt, schrijf dan direct een boze brief naar het Ministerie van Onderwijs.)

4 gedachten over “Ken je synoniemen

  1. Pingback:Pleonastische plaatjes | Anton de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *