Kleine Theresia

Theresia van Lisieux“Op een keer verbaasde ik mij erover dat de goede God in de hemel geen gelijke glorie gaf aan alle uitverkorenen en ik maakte mij er zorgen over dat zij niet allemaal gelukkig zouden zijn. Toen vroeg Pauline mij om het grote ‘glas van papa’ te gaan halen en het naast mijn eigen heel kleine vingerhoedje te zetten. Daarna moest ik die allebei met water vullen en toen vroeg zij mij welk van de twee het volste was. Ik antwoordde dat zij allebei vol waren en dat het niet mogelijk was om er meer water bij te doen dan zij konden bevatten. Mijn moedertje leerde mij zo begrijpen dat de goede God in de hemel aan zijn uitverkorenen evenveel glorie zou schenken als zij konden dragen en dat op die manier de laatste niets zou kunnen misgunnen aan de eerste.” — Theresia van Lisieux, Het verhaal van een ziel. (Uit: Bronnenboek Christendom.)

Er schuilt een kinderlijke eenvoud in haar woorden. Toen ze stierf was ze in feite ook nog een kind. Maar wat een levenswijsheid… De heilige Theresia van Lisieux (1873-1897), van wie wij vandaag de feestdag vieren, is iemand die mij op een bijzondere manier steeds weer raakt. Ik denk dat het haar ogen zijn. Wat een geestkracht, wat een vreugde straalt zij uit. Ja, iets kinderlijks, in diepste, christelijke zin van het woord.

2 gedachten over “Kleine Theresia

  1. Heel mooi. Dit zijn voor mij de Godsbewijzen. En zoals
    de reformatorische Prof. Dr. Walter Nigg uit Zürich
    in zijn voorwoord Grote Heiligen schreef:’ de heilige is – hoewel hij naar buiten vaak onbelangrijk schijnt – de religieus begaafde mens, die het Goddelijke op buitengewone wijze belichaamt. ‘

    En tussen haakjes, op mij maakt de protestant Gerhard
    Tersteegen hoewel hij helaas niet in de kalender is opgenomen, een groot gemis volgens mij en hij is niet de enige, altijd een buitengewone indruk. Zelf ben ik graag katholiek maar ik ben altijd getroffen door heiligheid die ik regelmatig bij anders gelovige mensen aantref. En gelukkig ontmoet ik er, zowel in de publiciteit alswel persoonlijk, velen.

  2. Hoi Justine, toevallig las ik laatst een mooi essay in het Benedictijns Tijdschrift, van de anglicaanse aartsbisschop Rowan Williams: het ging over de wederzijdse erkenning van heiligen uit andere christelijke denominaties. Volgens hem was dat mogelijk, zelfs nodig. Ik zal eens kijken of ik het essay nog kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *