Newman versus Van Bijsterveldt

In mijn column in de mooie kersteditie van het Katholiek Nieuwsblad, sloeg ik minister Marja van Bijsterveldt nogal ongenadig om de oren met kardinaal John Henry Newman. Dat kun je een beetje zielig vinden – zij het voor kardinaal Newman omdat ik de arme man 120 jaar na zijn dood zo bruusk misbruik, dan wel voor minister Van Bijsterveldt omdat ik zo’n zwaargewicht gebruik om haar mee om de oren te slaan – maar ik vind dat onze Minister van Onderwijs het toch echt wel verdiend heeft.

Ik zal mijn column hier niet gaan navertellen – abonneer je nou maar gewoon op het KN – maar kort gezegd heb ik daarin de mening gearticuleerd dat de onderwijshervormingen die de CDA-politica aankondigt, getuigen van een benepen economische mensvisie die ons toch al zo belabberde voortgezette onderwijs verder zal verschralen. Dus.

Ter lering ende vermaak – en bij wijze van extra dienstverlening aan de KN-lezer – wil ik hier enkel de bronnen tonen waar ik in mijn column naar verwijs. Allereerst de lezing over Newman waarmee ik mijn column begin:

[vimeo clip_id=17436135]

De spreker is pater John McDade SJ, en de video is afkomstig van de site van het aartsbisdom Westminster. Daar zijn een hoop interessante filmpjes te vinden, waaronder ook de lezingenreeks over Newman waar dit filmpje toe behoort.

In mijn column gebruik ik maar een zeer zijdelings punt – de negatieve connotatie die het woord ‘ambitie’ hier heeft – maar dit filmpje heeft verder natuurlijk hoegenaamd niets met onderwijs te maken. Maar dat maakt niet uit, want het is gewoon een razend interessante lezing, waarbij ik regelmatig van mijn bureaustoel opveerde door alle verrassende inzichten over de kerk, de rol en betekenis van profeten, en natuurlijk over het denken van kardinaal Newman.

Ik sluit mijn column af met een verwijzing naar Newmans boek The Idea of a University. Dat heeft natuurlijk weer wél alles met onderwijs te maken – hoewel je terecht kunt opmerken dat Newman het academische onderwijs tot onderwerp kiest, terwijl Van Bijsterveldt haar pijlen nu richt op het middelbaar onderwijs. Maar het is me uiteraard om de achterliggende, positieve visie op de vorming van de mens te doen, die je bij Newman wel aantreft, en bij Van Bijsterveldt in z’n geheel niet.

Afijn, The Idea of a University (in het Nederlands vertaald als Het begrip universiteit) is antiquarisch nog goed verkrijgbaar, maar voor wie het interesseert ook integraal via internet te lezen.

Voor de volledigheid verwijs ik tot slot ook nog naar de adviesaanvraag van minister Van Bijsterveldt voor het zogeheten Actieplan Beter Presteren, via deze pagina te downloaden als PDF. Vrees niet: het is geen zwaar bestand. Ook inhoudelijk niet, helaas… Nou ja, oordeel zelf.

1 gedachte over “Newman versus Van Bijsterveldt

  1. Pingback:Tweets die vermelden Newman versus Van Bijsterveldt | Anton de Wit -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *