(Niet) altijd online

Dit is mijn voornemen voor de vastenperiode die deze week begint. Alle beeldschermen zo veel mogelijk op zwart. Smartphone en tablet en computer en televisie. Niet omdat ik er op tegen ben – allerminst, ze kunnen het leven verrijken en veraangenamen. Maar ook verstrooien, vervlakken. Onrustig maken, angstig om iets te missen. Twist- en babbelziek. Afijn, de uitzending van KRO Kruispunt van gisteren – waarin mijn gezin ook figureert – legt het allemaal treffend uit.

Die uitzending, getiteld ‘Altijd online’, is hier terug te kijken. (Inderdaad, hoera voor de smartphone, tablet, computer en televisie.)

Ik zal ook in de veertigdagentijd geen (anti-)digitale puritein zijn. Je kunt me online gewoon tegen blijven komen, zij het wat minder. Het is onlosmakelijk met mijn werk verbonden, en dat is ook wel best. Ik blijf dus bereikbaar via e-mail en whatsapp en sociale media. Maar niet altijd en overal en onmiddellijk. Vasten is immers vooral ook de dingen hun eigenlijke tijd en plaats geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *