Online vriendschap

Zou het Vaticaan geabonneerd zijn op Filosofie Magazine? Vast niet, maar het is toch opmerkelijk hoezeer de boodschap van paus Benedictus XVI op Wereldcommunicatiedag aansluit bij de bevindingen van de Moraalenquête van FM, die jaar in teken stond van sociale media. We kunnen er eenzelfde soort voorzichtig optimisme uit destilleren: sociale media als Facebook en Twitter vormen een goede aanvulling op, maar zeker geen vervanging van contact ‘in real life‘.

Ik heb voor dit nummer de filosoof Jos de Mul geïnterviewd, en hij zegt interessante dingen over deze materie. Bijvoorbeeld:

“Sommige mensen zeggen: een vriendschap via internet kan niets zijn, dat is gemedieerd. Maar mensen zijn van meet af aan kunstmatig geweest. We hebben altijd techniek nodig gehad om te kunnen leven. We zijn van nature kunstmatig. Vrienden schrijven elkaar al eeuwen brieven, ze bellen elkaar op – kortom, ze gebruiken technische hulpmiddelen. Ik zie het internet als iets dat erbij is gekomen, niet als iets dat wezenlijk anders is.”

Afijn, ik ga hier het interview niet navertellen, loop maar naar de kiosk voor een nummer van Filosofie Magazine. Er staat sowieso veel interessants in dit nummer – zelfs de paus kan zijn hart ophalen. (Onder meer omdat de urban legend wordt ontkracht dat Descartes met een vergiftigde hostie is vermoord door een tegenstander uit kerkelijke hoek… Ergens ook wel weer jammer dat dit niet waar is, want het was wel een spannende en smeuïge mythe. En je ziet: niet alleen communiceren via internet, maar ook communiceren in de kerk draagt zo z’n risico’s met zich mee.)

Zie ook:

1 gedachte over “Online vriendschap

  1. Pingback:Tweets die vermelden Online vriendschap | Anton de Wit -- Topsy.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *