Vonne van der Meer over Allerzielen

Allerzielen“Ik heb de liturgie van Allerzielen altijd bijzonder troostrijk gevonden. Dat je in die Mis bij elkaar bent met mensen die het afgelopen jaar ook allemaal iemand verloren hebben. De namen van de gestorvenen worden genoemd, er wordt een lichtje voor ze aangestoken. Dan voel ik me een uur lang een gemeenschap met mensen van wie ik misschien niet precies weet wie ze verloren hebben, maar wel dat ze hier vanavond, net als ik, willen zijn om hun doden te gedenken. Het markeert de tijd ook: dit is alweer de tweede of derde Allerzielen sinds de dood van mijn vader of moeder. Ik kan het iedereen aanbevelen en heb dat ook weleens gedaan, maar een niet-katholiek zal hier waarschijnlijk niet ineens een kerk voor binnenlopen.” – Vonne van der Meer

Vonne van der Meer, Het smalle pad van de liefdeIn de roman Het smalle pad van de liefde beschrijft Vonne van der Meer het ontwaken van een verlangen naar religieuze rituelen om betekenis te geven aan het verlies van een dierbare; een jong kind in dit geval. Ik vond het een aangrijpend verhaal, beklemmend. Tegelijkertijd heeft de vertelstem van Van der Meer een klare kalmte, een mildheid, wars van sentimenteel effectbejag. Een prachtige roman dus, een waardige aanvulling op een oeuvre dat sowieso het lezen waard is. Van harte aanbevolen.

Ik interviewde de schrijfster voor Katholiek Nieuwsblad – het bovenstaande citaat is uit dat artikel afkomstig, dat in z’n geheel te lezen is in de papieren editie van deze week (KN 1-11-2013, p 4&5; abonneren kan hier).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *