Wortel schieten

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9okTOiYqdtg&feature=player_embedded]

Een mooi interview met Paul van der Velde, mijn gewaardeerde co-samensteller van het Bronnenboek Boeddhisme, naar aanleiding van de Maand van de Spiritualiteit. ‘Wortel schieten’ is het thema, en Paul vertelt hier op nuchtere wijze over zijn ervaring met de hindoeïstische en boeddhistische culturen van het Oosten, en hoe belangrijk het juist daar is om bij je ‘roots’ te blijven. “Om serieus genomen te worden als hindoe, moest ik katholiek zijn.” Boeiend!

5 gedachten over “Wortel schieten

 1. Voorstel aan Paul n.a.v. het interview met hem in Trouw van 9 februari.
  (van een critisch Theravada-boeddhist)
  Omdat dit de zelfde strekking heeft als bovengenoemd interview, wel passend, denk ik.

  Beste Paul
  Het interview met jouw in Trouw van vandaag door Cocky van Limpt is een bruikbaar tegengeluid naast naast de vele pseudo-boeddhistische teksten die tegenwoordig vaak te lezen zijn, waaronder een fout begrepen (en alleen van ‘horen zeggen’ bekende) Kalama-Sutta.
  Je benadering bevat een aantal thema’s die voor lezers met een vage belangstelling in of vage affiniteit met het boeddhisme misschien schokkende nieuwe inzichten kan geven.
  Helaas is (volgens mij dan) het slot van het artikel een beetje de mist in gegaan.

  Toch heeft het artikel en jouw publieke optreden op deze wijze z’n beperkingen. Het zijn statements, soms wat ‘sweeping’, die verdiept kunnen worden en vooral ook om weerwoord, om debat, vragen.
  Helaas is de boeddhistische debatcultuur in Nederland nauwelijks aanwezig.
  Daarom wil ik daar een kleine bijdrage aan leveren.
  Ik lees ook “In zijn onderzoek houdt hij zich de komende tijd voornamelijk bezig
  met het moderne, westerse boeddhisme: boeddhisme als levensstijl, …“
  Zo’n studie is nuttig, en kan verrijkt wordt door in debat te gaan met mensen die ook critisch staan t.o.v. het ‘reeel bestaande Nederlandse boeddhisme’ maar toch anders dan jij denken.
  En ook wel met enkele mensen die “elementaire onderdelen” uit “het oorspronkelijke Aziatische boeddhisme … hebben geschrapt”, al komen die natuurlijk al vaak genoeg aan het woord in het kleine boeddhistische Nederlandse wereldje (van bv BOS en Vorm&Leegte).

  Daarom: zou je een keer dit voorjaar bv in Utrecht (beetje tussen de Randstad en Nijmegen) in publiek debat willen gaan met een paar andere critische boeddhisten?
  Wie het zou moeten organiseren, weet ik niet. Wie de deelnemers en wie de gespreksleider kan zijn, ook niet, al heb ik wat wat suggesties te doen.
  ….
  Graag een reactie, het liefst natuurlijk in de vorm van het in willen gaan op mijn uitdaging
  Vriendelijke groet,

  Joop Romeijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *