Boekensluiters (1)

Anton van Duinkerken“Godsdienstigheid kan ons verslaven aan de wereld zonder dat wij het weten of vermoeden. Dit is de ware godsdienstigheid niet. Zij wacht niet op de wereld, zij berekent niet en zij vraagt niet, maar zij geeft onuitputtelijk. Wie rekent, verkeert in twijfel, of hij genoeg heeft. Wie redeneert, verkeert in twijfel, of hij gelijk heeft. Wie aarzelt, verkeert in twijfel, of hij toestemming heeft. Wie bemint kent geen twijfel. Hij rekent niet, hij redeneert niet, hij aarzelt niet. Hij is vrij en hij handelt vrijmoedig.”

– Anton van Duinkerken (Verzamelde geschriften I, p. 708)

(N.B.: Ik wilde eigenlijk wat citaten delen op mijn blog, die mij om welke reden ook intrigeerden, en die mijns inziens geen nadere toelichting behoeven. Ik zette er aanvankelijk ook als kop boven: ‘Zonder nadere toelichting’. Inmiddels schoot mij echter een betere kop te binnen – Boekensluiters – en die zal ik wél even kort toelichting. Heel af en toe gebeurt het me, dat ik tijdens het lezen van een boek op een zin stuit die mij zozeer intrigeert, dat ik op slag niet meer verder kan lezen. Ik moet het boek dan letterlijk dichtslaan en wegleggen, om over die woorden na te denken. Het citaat bijt zich vast in mijn gedachten en wrikt zich tegelijkertijd los van de context van het boek, gaat een eigen leven leiden, bezit een diepte of betekenis die de schrijver er misschien niet eens in heeft willen leggen. Soms open ik het boek in kwestie daarna niet eens meer; een boekensluiter kan een boek voor mij dus echt definitief sluiten (wat niet eens een diskwalificatie van het boek of de schrijver is). Ik heb niet per se een mening over het citaat – en dat houd ik ook graag zo, want meningen zijn op zichzelf boekensluiters van een kwalijker soort; onnadenkende schreeuwlelijken die de deur naar een dieper verstaan met een luide klap achter zich dicht smijten. Wie geduldig wil verpozen bij de gedachten die ik hier zonder nadere toelichting deel, zal merken dat die gedachten inderdaad boeken kunnen sluiten, maar tegelijkertijd werelden kunnen openen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *