De 10 mooiste stukjes die jij niet gelezen hebt in 2013

Als het jaar op zijn laatste vermoeide benen naar de eindstreep strompelt, vliegen de lijstjes je traditiegetrouw om de oren. Dus laat ik er het mijne maar aan toevoegen, dat maakt dan ook niet zo veel meer uit. De statistiekenboer van mijn website mailde me een keurig lijstje met de best gelezen artikelen van 2013. Dat is aardig om te weten – kerkelijke onderwerpen vinden jullie klaarblijkelijk het leukste om te lezen, lieve lezertjes; en dan het liefst als er een paus of bisschop in figureert. Maar het aantal pageviews zegt ook niet alles. Het is niet per se een graadmeter voor kwaliteit, en als ik terugkijk naar de stukjes die het afgelopen jaar op dit blog verschenen (het waren er 52, trouwens, gemiddeld één per week dus, maar dat is toeval), dan zie ik er ook aardig wat die ik zelf erg geslaagd of boeiend vond, maar die volgens de statistieken nauwelijks opgemerkt werden. Dus in plaats van de top-10 van best gelezen stukken (die hebben jullie immers toch al gelezen), presenteer ik je bij wijze van jaaroverzicht een lijst van tien artikelen die je wellicht per ongeluk gemist of welbewust overgeslagen hebt, maar die volgens mij toch beslist de moeite waard zijn. In chronologische volgorde, een rangorde aanbrengen lijkt mij lastig en zinloos.

Gerard van Maasakkers1. Vastengasten (21 maart)

Een beschrijving van mijn ontmoeting met zanger Gerard van Maasakkers tijdens een debat in Tilburg. Ik leerde een boeiende les over geloof, ongeloof en tederheid.

2. Wijze woorden van Flannery O’Connor (3 april)

De Amerikaanse schrijfster Flannery O’Connor reageert op kritiek van een protestantse vriend op het katholicisme.

Nijntje en de regen3. Regen: Thomas Merton versus Nijntje (26 mei)

“At the moment (rain) is still free, and I am in it. I celebrate its gratuity and its meaninglessness”, las ik bij de grote mysticus Thomas Merton. Op het moment dat ik dat las, keek mijn jongste dochter naar Nijntje. Dat strak-geometrische knaagdier denkt er anders over.

4. Sprookjeshuwelijk (6 juni)

Als één man een miljoen euro uitgeeft om een bos te kappen, dan heet het een schande. Als een miljoen mensen één euro betalen om datzelfde bos te kappen, dan heet het handel.

Het decadente huwelijk van een internetmiljonair zegt vooral iets over de devaluatie van het huwelijk.

Godfried Bomans5. De bruiloft van Bomans (11 juni)

Allesbehalve een sprookjeshuwelijk: de bruiloft van Bomans vond plaats op de bovenverdieping van wat nu een pizzeria is. Ik onderzocht het merkwaardige verhaal voor mijn e-roman De honderdjarige, en vertel er hier wat meer over.

6. De drogreden van de zure melk (19 juni)

Voor cultuurpessimisme geldt, vind ik, wat voor alle geneugten des levens geldt: geniet, maar gebruik met mate. Een herwaardering van het verstandige mopperen over hoe vroeger alles beter was.

Mr. Muscleman7. Echte mannen (29 augustus)

Tja, wat is dat eigenlijk, een ‘echte man’? Over Jerommeke-sinterklazen, RTL7-machismo en Al Bundy.

8. Drie lessen van De Correspondent (3 oktober)

Het nieuwe online medium De Correspondent leert oude en nieuwe media enkele waardevolle lessen.

9. Wollewei revisited (5 november)

Nog meer Bomans: nu bij gelegenheid van de heruitgave van Erik of het Klein Insectenboek, over de theologische diepgang daarvan.

Sepultura - The Vatican10. Het tijdperk van de ongelovige? (26 november)

Enkele gedachten over de intellectuele luiheid van het hedendaagse atheïsme, naar aanleiding van een Sepultura-liedje.

Goed, tot zover het (her-)leesvoer voor de laatste uren van het oude jaar of de eerste van het nieuwe. Als je iets leest dat je de moeite waard vindt, deel het alsjeblieft via de sociale media, want juist de kleine, mooie, niet-controversiële stukjes kunnen dat goed gebruiken.

Bedankt, lezers, voor jullie belangstelling en betrokkenheid in 2013, en ik wens jullie allemaal een mooi en gezegend 2014 toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *