Een uitnodiging aan de paus

Zeer Eerwaarde en Eminente en Hooggeëerde Heiligheid, lieve paus Franciscus,

Namens alle bewoners van de Asteroïde 5155NB534OL wil ik u van harte uitnodigen om eens bij ons op de koffie te komen. Geloof de meteorologen niet die zeggen dat het hier altijd motregent; het klimaat is hier juist bijzonder aangenaam. Het hele jaar is hier geen wolkje aan de lucht, want zoals u ongetwijfeld weet bevindt de zon zich veel dichterbij Asteroïde 5155NB534OL dan bij uw helaas wat achtergebleven planeet aarde. Op onze zonnige asteroïde wonen dan ook enkel zonnige mensen. Wij zijn allemaal begaan met het milieu, bezorgd om de situatie van homoseksuelen in Rusland en wij stemmen allemaal op centrumlinkse partijen. Och! Het is hier zo fijn, u moest eens weten. Eigenlijk is het gek dat u niet eerder op bezoek gekomen bent, uit eigen beweging. Misschien omdat u bang was dat u nooit meer weg zou willen?

Asteroïde 5155NB534OL. Foto: NASA APPELOf wacht, dat is waar ook: u wilde natuurlijk eigenlijk wel naar Asteroïde 5155NB534OL komen, maar u bent tegengehouden door de enige kardinaal van uw kerk die ook op onze mooie, zonnige asteroïde woont. Tja, wat moeten wij over hem zeggen? Hij is, onder ons gezegd en gezwegen, een beetje een buitenbeentje hier. Lang niet zo zonnig als de andere Asteroïde-5155NB534OL-bewoners. Op bezorgdheid over het milieu of de situatie van homoseksuelen in Rusland heeft niemand hem ooit kunnen betrappen. Alom leeft het vermoeden, dat hij ook niet op een centrumlinkse partij stemt. Ongeveer eens per maand publiceren wij dan ook een manifest of open brief in het Dagblad van Wakker 5155NB534OL om hem ertoe te bewegen vooral terug te keren naar planeet aarde. Tot op heden helaas zonder succes. Afijn, die situatie bespreken we nog wel als u hier op de koffie komt – wellicht kunt u in dezen iets voor ons betekenen – want dat is ook één van de redenen dat wij u zo hartelijk uitnodigen.

Maar de voornaamste reden is natuurlijk, dat wij u zo’n toffe peer vinden! Al vanaf het moment dat u tot paus verkozen werd, stootten wij elkander aan en zeiden: “Verdraaid! Eindelijk een kerkvorst die het met ons ééns is!” Dat was wel even wennen hoor. Wij waren natuurlijk gewend aan pausen die ons voortdurend pleegden tegen te spreken. Precies dat is ook de reden dat wij uw voorganger Johannes Paulus II destijds, in ’85 als ik het mij goed herinner, zo koeltjes ontvangen hebben tijdens zijn bezoek aan onze zonnige asteroïde. Wij zijn doorgaans heus heel gastvrij, dus laat u door dat voorval niet weerhouden. Maar wij houden gewoon niet zo van pompeuze betweters, die doen alsof Rome het centrum van het universum is, terwijl ieder weldenkend mens natuurlijk allang weet dat de Asteroïde 5155NB534OL dat is. Nogmaals, u bent een weldenkend mens, dus u zullen wij hartelijk welkom heten. Wij hebben reeds ons grootste sportstadion afgehuurd, zodat wij met zijn allen kunnen klappen en juichen wanneer u ons zo ruimhartig gelijk komt geven. Wellicht kunt u – zo u dat niet toch al van plan was – ook nog een paar mooie woorden spreken over het milieu, of de situatie van homoseksuelen in Rusland? Nou ja, u ziet maar.

Graag per kerende postraket uw – hopelijk positieve – reactie. Hoe het ook zij voelen wij ons bemoedigd om onze maandelijkse manifesten voortaan plechtig te besluiten met de woorden: “En paus Franciscus is het ongetwijfeld ook met ons eens.”

Met allerhoogste hoogachting en de mazzel,

Alle leden en sympathisanten van het brede burgerinitiatief Bezielde Asteroïde 5155NB534OL.

12 gedachten over “Een uitnodiging aan de paus

 1. Het geeft idd wel goed de afstanden aan tussen die verschillende planeten, de wereld van Rome is voor velen echt een andere planeet die ze alleen uit films nog kennen. Daarnaast spannen wij graag de paus voor ons eigen karretje.
  Idealiter zou een pausbezoek dan juist meer een Deus ex Machina karaker moeten krijgen, Zoals ook de heilige maria tov de kardinaal in het verhaal van de 'La Grande Bellezza'. Nederland snakt stiekem naar het Andere – zie de waardering voor prinses Maxima, de laatste 3D films, de fascinatie met de Hell's Angels of de flamboyante Pim Fortuyn.
  Een erkenning en waardering van het karakter van de astroide in zijn eigenheid is dan ook nooit weg. In het zonnestelsel zijn er nl. veel meer individuele asteroide's dan die ene planeet. Even voor de duidelijkheid, het plaatje van de asteroide is die van 243 Ida, heeft een eigen maan – en bevind zich niet dichter maar juist veel verder van de zon dan de aarde. Juist daar moet de kerk zijn.

 2. Wij Nederlanders hebben geen enkele moeite om ánderen de les te leren.
  Uit de meerderheid van de reacties blijkt, dat wij Nederlanders wél de grootste moeite hebben als anderen óns de les proberen te lezen.

  Mijnheer De Wit, wij Nederlanders vinden ons écht tolerant (uit eigen ondervinding kan ik beweren, dat wij slechts in de jaren ’60 – ’70 tolerant waren). Wat dat betreft lijken wij op de koningin in het sprookje ‘Sneeuwwitje en de koningin’. De koningin vraagt aan de spiegel: “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste in het land?” Als die spiegel ons niet het gewenste antwoord geeft, dan zullen wij die spiegel DWINGEN om ons mooi (lees: tolerant) te vinden. Voorbeelden waartoe de Nederlandse (en Europese) wetgeving ons DWINGT om tolerant te zijn (hierbij wordt 100% voorbij gegaan dat dwang haaks staat op tolerantie):

  Voorbeelden van onze wettelijk gesteunde tolerantie:
  Voorbeeld 1:
  Wij Nederlanders keuren abortus goed (hetgeen absoluut intolerant is voor betreffende babies);
  Voorbeeld 2:
  Ander voorbeeld van onze tolerantie: een ‘echt’ huwelijk voor homosexuelen. Niemand mag echter melden waar dat echte uit bestaat. Zodra je over hun lichamelijke eenheid praat in de media, dan word je gebannen. Ook word je gebannen als je praat over hun hoge ziektekosten of praat over de gevolgen voor eventuele adoptiekinderen;
  Voorbeeld 3:
  Echtscheiding moet óók kunnen (hetgeen absoluut intolerant en levenslang nadelig is voor hun kinderen);
  Voorbeeld 4:
  Kinderen moeten vanaf hun 18e levensjaar zelfstandig kunnen wonen (ongeacht of ze nog studeren of niet). Dit is absoluut intolerant jegens de ouders, die tot het 23e levensjaar financieel verantwoordelijk zijn voor hun kinderen;
  Voorbeeld 5:
  Of je kinderen hebt of niet, beide ouders moeten werken. De kinderen drop je maar in ’n crèche of bij opa en oma. Geven de ouders hun dure sieraden óók bij anderen in bewaring? Blijkbaar zijn onze kinderen minder waard dan onze sieraden. Heel verantwoordingsvol reageren wij 100% intolerant naar daders als er iets met onze kinderen gebeurt.

  Wij Nederlanders maken wereldwijd propaganda voor de vrijheid. De Nederlandse propaganda is echter verworden tot een propaganda voor bandeloosheid. De volwassenen van straks zullen ons (zeer terecht) over enige jaren verantwoordelijk stellen voor dit alles. ZIJ zitten dan met de brokstukken, die wij hun uit tolerantie hebben laten maken.

  Mijnheer De Wit, U kunt dit alles veel beter verwoorden dan de overgrote meerderheid. Misschien dat U ons over dié onderwerpen (of andere onderwerpen natuurlijk) óók ‘ns ’n spiegel kunt voorhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *