Mijn boeken

Boekenwijsheid. Met die term wordt meestal niet veel goeds bedoeld. Maar ik ben de stellige mening toegedaan dat boeken weldegelijk échte wijsheid kunnen bevatten. Inzichten, vragen en antwoorden die er toe doen.

Dergelijke boekenwijsheid streef ik na in de boeken waar ik aan meewerk. Als schrijver, samensteller of redacteur. Hieronder meer informatie over mijn publicaties.

Van klokken en klepels

Mijn boek Van klokken en klepels is een persoonlijk essay over de controverses die de katholieke Kerk vandaag de dag plagen. Ik wil de Kerk noch mijn eigen geloofspositie verdedigen, maar vooral een pleidooi houden voor redelijkheid en nuchterheid.

Info: Anton de Wit – Van klokken en klepels. Een katholiek antwoord op kerkelijke controverses
Uitgeverij Lannoo, Tielt, € 17,99. ISBN 978 902 099 814 6.

Een kleine theologie van gewone dingen

Een kleine theologie van gewone dingen

Wandelen, met de trein reizen, een vuurkorf maken. De spatie, de animatiefilm, de lege kerk. Wat hebben al deze zaken met elkaar te maken? Ogenschijnlijk niets. Maar dit boek laat op onnavolgbare wijze zien hoe in dergelijke alledaagse dingen iets van een hogere werkelijkheid kan oplichten.

Info: Anton de Wit – Een kleine theologie van gewone dingen.
Uitgeverij Lannoo, Tielt, € 14,95. ISBN 978 902 098 865 9
.

Het Mysterie

Het mysterie

Mijn debuut uit 2009. Het mysterie confronteert nieuwe spiritualiteit met oude, doorleefde inzichten uit de christelijke traditie. Het boek bevat scherpe kritiek op hedendaagse esoterische zelfhulpboeken, maar poogt bovenal ook een geloofwaardig alternatief te schetsen.

Info: Anton de Wit – Het mysterie. De echte weg naar wijsheid en geluk
Uitgeverij Lannoo, Tielt, € 14,95. ISBN 978 90 209 8262 6.

Bronnenboek Christendom

Dit boek biedt levenswijsheid uit meer dan twintig eeuwen christendom. Hoe ga je om met tegenslag? Wie ben ik eigenlijk? Wat is het geheim van een goede vriendschap? Hoe vind ik stilte? Hoe maak ik een goede keuze voor de toekomst? Ook in vroegere tijden hebben woestijnvaders, filosofen, zusters en monniken, en gewone leken met deze vragen geworsteld en geprobeerd antwoorden te formuleren. De tekstfragmenten zijn met zorg geselecteerd en voorzien van een korte introductie. Bij iedere tekst stond de vraag voorop: wat kunnen wij, beginners en zoekers, met deze wijsheden in ons dagelijks leven?

Info: Anton de Wit & Richard Steenvoorde (red.) – Bronnenboek Christendom
Uitgeverij Lannoo, Tielt, € 19,95. ISBN 978 90 209 7837 7.

Bronnenboek Boeddhisme

Bronnenboek Boeddhisme

Het vervolg op het Bronnenboek Christendom richt de blik op het Oosten, op zoek naar wijsheid uit de rijke traditie van het boeddhisme. Hoe ga je om met tegenslag? Wie ben ik eigenlijk? Wat is het geheim van een goede vriendschap? Hoe vind ik stilte? Hoe maak ik een goede keuze voor de toekomst? Het zijn vragen van alle tijden en plaatsen, waar ook in het boeddhisme verrassende antwoorden op te vinden zijn.

Info: Anton de Wit & Paul van der Velde (red.) – Bronnenboek Boeddhisme.
Uitgeverij Lannoo, Tielt, € 19,95. ISBN 978 90 209 8417 0
.

Overige publicaties waar ik aan meewerkte:

 • Rob Nijhoff (red.) – Volgers. Zestien christenen die onze wereld hebben veranderd. Van Augustinus tot Bono. Uitgeverij Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, € 14,90, ISBN 978 90 79032 05 1.
 • Donald Loose & Anton de Wit (red.) – Religie in het publieke domein. Fundament en fundamentalisme. Uitgeverij Damon, Budel, € 19,90. ISBN 978 90 5573 779 6.
 • Anton de Wit & Richard Steenvoorde (red.) – Onderstroom. Wij zijn de tijden.Katholiek Netwerk/KRO, € 19,95. ISBN 978 90 78762 01 0.
 • Donald Loose & Anton de Wit (red.) – De God van de filosofen. Een ommekeer van de fenomenologie. Uitgeverij Damon, Budel, € 17,90. ISBN 90 5573 631 7.
 • Anton de Wit (voorwoord), Liefu Sinturklaas, Het Noordbrabants Genootschap, ‘s-Hertogenbosch, € 9,95. ISBN 90 70814 98 6.
 • René Munnik (red.) – Academie en Agora. Over academische vorming en maatschappelijk ondernemen. Uitgeverij Damon, Budel, € 9,90. ISBN 90 5573 671 6.

19 gedachten over “Mijn boeken

 1. Hoi
  Ga vanmiddag naar de bieb en zeker op zoek naar je boeken! Omdat ik zelf met Pinksteren mijn Vormsel ga ontvangen ben ik met name benieuwd naar onderstroom.
  Groetjes, Lieve

 2. Leuk om te horen, Lieve, bedankt voor je comments. ‘Onderstroom’ is van al mijn boeken het moeilijkst te verkrijgen, het is nooit echt goed in de markt gezet (heeft een tijdje in de KRO-webwinkel gestaan, maar is daar ook weer weg). Mocht je het niet kunnen vinden en het toch graag willen hebben, mail me maar (info apestaartje antondewit punt nl), dan kan ik kijken of ik nog iets voor je kan betekenen. En anders: misschien vind je in ‘Het Mysterie’ ook wel wat naar je gading.
  Hoe dan ook: veel vreugde en vuur toegewenst op weg naar je Vormsel!

 3. Beste Anton,

  Heb je boek, ‘Het Mysterie’, gekocht en vind het erg waardevol. Herken er veel in. Ikzelf ben een medewerker van de dienst opvoedingsproject en pastoraal bij het VSKO (Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs) en ik probeer als dusdanig leraren voedsel en drank voor onderweg aan te bieden. Ik zal je graag, als je dat niet erg vindt en met bronvermelding uiteraard, af en toe willen citeren of naar je blog verwijzen. Je taal is zo aanstekelijk.

  Hartelijk dank voor je woorden,

  Bart

 4. hallo, ik ben met veel interesse bezig aan het bronnenboek Boedhisme, en wil ook de andere bronnenboeken aanschaffen. Ik vind bij uitgeverij Lannoo uw boek met betrekking tot het Christendom terug. Maar heeft u enig idee waar ik de boeken over het Jodendom, de Islam, het Hindoeisme kan vinden? Ik google tevergeefs hiervoor…

  en zou er ergens iets soortgelijks over de Indiaanse cultuur, de afrikaanse cultuur te vinden zijn?

  dank voor antwoord!

  groetjes,
  Mie

  1. Beste Mie,
   De Bronnenboeken Islam, Hindoeïsme en Jodendom zijn (nog) niet beschikbaar. Hopelijk komen die de komende jaren uit – als eerste staat het Bronnenboek Islam op de planning. Maar het gaat nog wel even duren – vooralsnog is ieder jaar een boek verschenen.
   Ik heb geen weet van soortgelijke Indiaanse en Afrikaanse bloemlezingen.
   Vriendelijke groeten,
   Anton

 5. Hoi Anton,
  Kun jij me uitleggen waarom ik in een aantal maanden tijd met googlen een paar keer op jouw site ben gekomen: mijn zoektermen waren: antropologie, kunst en sprookjes.
  Als beeldend kunstenaar ben ik daar mee bezig, ben bezig goede vormen in de opbouw van mijn nieuwe website te creëren. Professionaliteit in pen(voor jou) en penseel (voor mij)? Welke weg is dit voor jou?
  Gr.
  Claudia

 6. Wat een inspiratie…! Uw denkwijze en mannier van schrijven zijn bewonderenswaardig. Jongeren van mijn leeftijd (16) zouden uw boeken vaker moeten lezen. Ik ga ze zeker aanbevelen.
  Het beste toegewenst in de toekomst.
  Gegroet,

 7. Hallo Anton (mag ik tutoyeren?),

  Heb gisteren “Van klokken en klepels” aangeschaft en net de laatste bladzijde omgeslagen. Gefundenes fressen voor mij, zoals dat heet. Dank je wel hiervoor – zal ook je twee andere titels aanschaffen en denk niet er één van te zullen gaan verbranden :-).

  Een hartelijke groet,
  Jan Martien van Welie.

  1. Beste Jan Martien,

   Uiteraard, tutoyeer gerust, ik zal hetzelfde doen… Hartelijk bedankt voor je reactie, goed om te horen! Ik hoop dat de andere boeken ook zodanig bevallen dat je ze niet verbrandt. 😉

   Hartelijke groet,
   Anton

  2. U kunt natuurlijk niet weten welk vlees u in de kuip heeft. Maar ik adviseer u niet meer op deze van Welie in te gaan. Hij is een van de meest kleine denkers die ik maar ken. Wil nu uit katholiek worden om de aandacht van zaken af te houden. Familie van deze Van Welie loopt bij de voedselbank terwijl zijn vrouw en hij van een dubbel inkomen genieten en geen poot uitsteken om de ander (ook nog wel familie) te helpen. En dan de denker uithangen en katholiek worden, een schreeuw om aandacht noemen we dat. Kijk mij nu eens. De kunstenaar die al 25 jaar op hetzelfde niveau zit zoekt een ander weg! BAH!!

 8. Ik heb zojuist je boek “Van klokken en klepels’ uitgelezen. Een compliment voor je poging subjectief-objectief te zijn, zeker in deze tijd van absoluut relativisme. Het heeft me geholpen zelf woorden te geven aan vele van mijn gedachten. Dank en zet door
  Mauro

 9. Pingback:Het mysterie | Anton de Wit

 10. Pingback:…En meer | Anton de Wit

 11. Pingback:Van klokken en klepels | Anton de Wit

 12. Pingback:Een kleine theologie van gewone dingen | Anton de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *