Nieuw: lees mijn artikelen via Myjour

Vanaf heden heb ik een eigen auteurspagina op de digitale kranten- en tijdschriftenkiosk Myjour. Je kunt je daar abonneren op artikelen van mijn hand – sommige nieuw en exclusief, sommige reeds eerder elders verschenen. Sommige artikelen lees je gratis, andere tegen een bescheiden vergoeding.

Wat?

Anton de Wit | MyjourMijn auteurspagina is nog kakelvers en daarom nu nog niet erg gevuld, maar wat je er kunt verwachten zijn in elk geval journalistieke artikelen (interviews, reportages), columns en essays. Een dwarsdoorsnede van het werk waarmee ik mijn brood verdien dus. In de toekomst zal er wellicht ook wat vrijer werk verschijnen. Verhalen, gedichten, sprookjes en andere onverhandelbare rariteiten.

Op dit moment kun je er twee artikeltjes lezen die eerder reeds op dit weblog verschenen (deze en deze), plus een column over robots in de bus, een nooit eerder verschenen essay over optimisme en een eveneens exclusieve column over vrouwelijk seksisme (ja, dat bestaat óók). In voorbereiding is onder meer een reeks wat dieper gravende beschouwingen over ‘heilige’ en ‘heidense’ muziek.

Waarom?

Het zijn spannende maar interessante tijden voor iedereen die moet leven van de pen. Kranten en tijdschriften lijden aan teruglopende verkoopcijfers en advertentie-inkomsten, internet biedt oneindige publicatiemogelijkheden maar vooralsnog weinig commercieel perspectief. Als zelfstandig journalist en auteur merk ik daar ook alles van. Wees niet ongerust: ik kan er nog altijd van leven en mijn bloedjes van kinderen zo nu en dan te eten geven. Maar ik merk wel dat juist het soort teksten dat ik het liefst schrijf – columns met een eigenzinnige kijk op zaken, essays met intellectuele diepgang en bravoure, langere en niet-hapklare teksten – slecht gewaardeerd wordt. Of nou ja, een specifiek publiek waardeert mijn werk zeer, en ik waardeer die waardering, maar in alle eerlijkheid: de schoorsteen rookt er niet van. De honoraria zijn laag of non-existent. Anders gezegd: er is een zekere discrepantie tussen de immateriële en de materiële waardering van wat ik juist als mijn meest essentiële werk beschouw.

Nu verwacht ik die discrepantie niet op te heffen door betaalde content aan te bieden via Myjour. Ik verwacht er zeker geen gouden bergen van. Maar het gaat me vooral om het principe. Een tekst is iets van waarde, in immaterieel én in materieel opzicht. Van het idee dat alles op internet maar onbeperkt gratis beschikbaar moet zijn, moeten we nodig af. Het leidt tot devaluatie van creativiteit, tot verlies van kwaliteit, en tot zeer schimmige verdienmodellen waarbij privacy en intellectueel eigendom het kind van de rekening zijn – ik noem geen namen (uche uche Facebook uche uche Yahoo uche uche… sorry, ik ben verkouden).

Hoe?

Het werkt heel simpel: meld je aan voor een Myjour-account, en je krijgt meteen een gratis starttegoed waarmee je artikelen naar keuze kunt gaan lezen. Dat tegoed kun je naar believen opwaarderen en spenderen. In de kiosk vind je een overzicht van alle kranten, tijdschriften, vakbladen en auteurs (onder wie dus ondergetekende) die je kunt volgen. Als je iets wil lezen kun je eerst een preview bekijken, en dan bepalen of je het het lezen waard vindt.

1 gedachte over “Nieuw: lees mijn artikelen via Myjour

  1. Pingback:Jeroen Brouwers’ behaagzuchtige misbruikroman | Anton de Wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *