Nieuw op mijn site: e-books

De oplettende bezoeker van mijn website heeft het misschien al gezien, maar graag attendeer ik er ook de minder oplettende bezoeker op: vanaf nu kun je via deze site ook e-books met mijn schrijfsels aanschaffen. ’t Kost weinig moeite (een paar klikken) en weinig geld (de nu beschikbare bundeltjes zijn, denk ik, zeer zacht geprijsd) om in het bezit te komen van zo’n elektronische bundel met mooie teksten van mijn hand.

Om enkele te verwachten vragen voor te zijn, stel ik ze vast aan mezelf:

Waarom toch, Anton? Waarom e-books verkopen?

Welnu, ’t is eigenlijk een experiment. Ik heb de ontwikkeling van het fenomeen e-books van een afstandje, maar toch belangstellend gevolgd. Het idee spreekt me aan, omdat het een relatief eenvoudige manier is om teksten te verkopen en distribueren. Voor iemand die, zoals ik, moet leven van de pen kan dat een interessante optie zijn. Of het werkt, of er belangstelling is, dat moet nog maar blijken. Maar daar kom ik pas achter als ik het probeer, nietwaar?

E-booksVerwacht je daar nu echt zo veel van? Dat hele fenomeen e-book slaat toch helemaal niet zo aan?

Tja, daar hoor je tegenstrijdige berichten over. Nogmaals: het valt te proberen. En nee, ik verwacht er niet veel van, althans niet in commercieel opzicht. Maar goed, voor commerciële knallers heb ik sowieso het verkeerde vak en het verkeerde interessegebied gekozen. Daar gaat het me niet om.

Waar dan wel om?

Dat zal ik je vertellen. Ik merk dat in deze economisch barre tijden de hele boekenbranche in een kramp geschoten is. Boekverkopers willen alleen nog maar bestsellers, en ook uitgeverijen spelen op veilig. Ik ben geen bestsellerauteur en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden; mijn stijl en thema’s – kort samengevat: vijftig tinten katholiek – spreken een heel specifiek publiek aan. Als deze vorm van publiceren, zonder tussenkomst van uitgeverijen en boekwinkels, mij in staat stelt om dat specifieke publiek te blijven bedienen, dan vind ik dat de moeite van het proberen waard.

Betekent dit, dat je nooit meer gewone gedrukte boeken gaat uitgeven?

Kom kom, niet zo somber. Natuurlijk betekent dit dat niet. Ik ben ook nog gewoon als auteur aan Lannoo verbonden, naar volle tevredenheid, en ben met die uitgeverij volop in gesprek voor volgende (gedrukte) boekuitgaven. Overigens, voor alle duidelijkheid: in mijn webshop vind je niet mijn reguliere publicaties die bij Lannoo zijn verschenen. Die zijn o.m. (in enkele gevallen ook als e-book) te bestellen via de site van de uitgever. Hoe dan ook: wat ik op mijn website aanbied zijn digitale publicaties die niet snel in boekvorm uitgegeven zouden worden, maar die ik wel de moeite van het verspreiden waard vind.

Zoals?

Op dit moment staan er twee titels op: een klein bundeltje met essays over apologetiek die ik voor Katholiek Nieuwsblad schreef, en een iets groter bundeltje artikelen over kerk en media, die eerder verschenen in diverse gedrukte en digitale media (onder meer deze site).

Ja, zeg! Heb je niets beters te bieden dan gerecycled materiaal?

Ik weet het, niet echt origineel, maar de prijs is dan ook navenant. En daarbij: het gaat om kwalitatief hoogwaardige artikelen, die de moeite van het (her-)lezen waard blijven. Ze zijn eerder verschenen in relatief vluchtige media. Een krant verdwijnt weer bij het oud papier, internetartikelen verdrinken in de zee van steeds weer nieuws. En dan nog wat. In deze uitprobeerfase vind je inderdaad vooral ‘gerecycled’ materiaal, maar het is de bedoeling dat er ook oorspronkelijke teksten komen te staan. Daar heb ik wel wat wilde ideeën over.

Wilde ideeën? Vertel!

Ik heb nu twee concrete ideeën. Ten eerste: zoals de trouwe bezoeker van deze site misschien nog weet, heb ik ooit een begin gemaakt aan het vertalen van het prachtige boek The Everlasting Man van G.K. Chesterton. Er zijn op dit blog de nodige flarden verschenen, maar het project is tot stilstand gekomen door tijdgebrek en andere prioriteiten (de schoorsteen moet roken, sorry). Meerdere uitgeverijen hebben reeds belangstelling getoond voor dit project, maar de besprekingen liepen steeds op niets uit – wat ik vooral wijt aan de genoemde commerciële krampachtigheid. Maar mocht dit e-bookgebeuren nu een beetje blijken te werken, zou ik de draad graag weer willen oppakken om er een e-book van te maken.

Dan een tweede wild idee… Maar nee, daar vertel ik nog niets over. Daar hoor je zeer binnenkort meer over, hou mijn site maar gewoon in de gaten.

Goed, praktisch dan: hoe werkt het met die e-books?

De titels zijn te bekijken en downloaden via deze pagina. Het wijst zichzelf wel, denk ik. Het is veilig en eenvoudig, de betaling wordt afgehandeld via het zeer gedegen en betrouwbare PayPal. Mocht je toch problemen ondervinden, mail me gewoon even. Je krijgt na betaling een downloadlink; het bestandsformaat is het veelgebruikte ePub; dat kunnen zo’n beetje alle e-readers wel lezen.

Ja maar ik heb helemaal geen e-reader.

Geen probleem, smartphones en tablets weten er ook wel raad mee, je kunt het ook gewoon lezen op de iPad en iPhone.

Heb ik ook niet.

Je hebt wel een computer, toch? Een pc, een mac? Dan kan ik je het gratis programma Adobe Digital Editions aanbevelen. Daarmee kun je ook prima e-books lezen en beheren.

Eerlijk gezegd heb ik liever een gedrukt boek in handen.

Ik ook. Nou en?

Waarom maak je dan e-books?

Zie vraag 1.

2 gedachten over “Nieuw op mijn site: e-books

 1. Beste Anton,

  Als ik net zo goed zou kunnen schrijven dan jij, zou ik gezegd hebben:”Dit had ik kunnen schrijven.” Ik denk dat ik beter kan tekenen.
  Op mijn website http://www.wapenschilder.nl vind je onder BOEK het manuscript “de Gouden Leeuw van Nassau” Aan een e-book durf ik niet eens te denken.
  Ik hoop dat je met net zo veel plezier mijn site bekijkt als ik jouw stukken lees.
  Groeten,
  Piet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *