Sociale traditie

Paus Benedictus XVI ondertekent Caritas in Veritate

“Wat zullen we nou krijgen, de paus is links geworden!” Dat was de teneur van veel – conservatieve én progressieve – commentaren bij verschijning van de encycliek Caritas in Veritate van paus Benedictus XVI in 2009. Uiteraard was de paus niet links geworden, de commentatoren hadden gewoon zitten slapen; deze pauselijke rondzendbrief paste in een lange lijn van katholieke commentaren op politiek, economie en samenleving, die noch links noch rechts te noemen zijn. Deze lange lijn van commentaren – en uiteraard ook de daden die bij de woorden gevoegd zijn – heet het katholiek sociaal denken. Theoloog Thijs Caspers publiceerde onlangs een boek over die traditie: Proeven van goed samenleven. Dit mooi vormgegeven en toegankelijk geschreven boek biedt een overzicht van de geschiedenis en belangrijkste noties van het katholiek sociaal denken, verder verlevendigd met praktijkvoorbeelden. Ik interviewde Thijs onlangs; de neerslag van het gesprek vind je in het Katholiek Nieuwsblad van vandaag (KN 21, 25-5-2012). Ik heb hem aan de tand gevoeld over de zeggingskracht van deze sociale traditie in een voor de Kerk weinig florissante tijd. De optimistische reactie van Thijs onderschrijf ik graag. Een citaat uit het interview:

“Ons geloof is een geloof van hoop. We moeten ons niet door angst of mismoedigheid laten bevangen. Dan laat je je afremmen en ieder initiatief uit handen slaan. Wat mij altijd zo raakt in het christelijke verhaal is dat het onmogelijke toch steeds weer mogelijk blijkt. Menselijkerwijs is alle hoop vervlogen als Jezus sterft aan het kruis, maar door de dood heen wordt toch een weg gevonden. Een krachtigere oproep om vertrouwen te hebben vind je niet. Dus laten we ons geen naar binnen gekeerde houding aanmeten als reactie op maatschappelijke ontwikkelingen. Juist nu moeten we die prachtige en vaak ondergesneeuwde elementen van onze traditie laten zien. Bedenk ook dat wij het ‘zout der aarde’ genoemd worden. In een brood is maar een snufje zout nodig om het een goed brood te maken. Zo zou je ook de katholieke inbreng kunnen zien in onze samenleving. We zijn met weinigen, maar we kunnen veel betekenen.”

Meer over het boek Proeven van goed samenleven van Thijs Caspers: www.katholieknetwerk.nl.

2 gedachten over “Sociale traditie

  1. De RKK heeft inderdaad een rijke traditie van sociale bewogenheid, maar helaas hoor ik daar publiekelijk nog maar erg weinig van terug. Juist in deze tijd waarin duidelijk is geworden hoezeer het kapitalisme kan falen, zou de Kerk alternatieven kunnen aandragen, maar ook de vele sociaal-economische misstanden moeten aanklagen: mensen die buitenspel staan en geen werk meer kunnen krijgen omdat ze iets mankeren, of wel werk krijgen, maar daar niet van kunnen rondkomen, om nog maar niet te spreken van het schrikbarend toenemend xenofobisme, waartegen ik vanuit de RKK nog niemand heb horen protesteren….

  2. Jaja,die Paus! man loopt ver voor de muziek uit,als ik zo eens de ingezonden stukjes lees in jouw lijfblad KN, Anton!
    Maar ik zeg je; deze Paus verslaat zijn duizenden;Protestanten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *