Over mij

Anton de Wit - Foto: Dick Vos
Anton de Wit – Foto’s: Dick Vos.

Anton de Wit, aangenaam. Journalist en auteur van beroep, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad. Geboren in 1979 in Bergen op Zoom, en inmiddels al weer enige jaren woonachtig in Nijmegen met mijn vrouw en vier kinderen.

Ik studeerde journalistiek in Tilburg, met als specialisatie tijdschriftjournalistiek. Ik ben vijftien jaar werkzaam geweest als freelance journalist voor verschillende opdrachtgevers – met name tijdschriften, maar ook kranten en online media. Gaandeweg heb ik mij steeds meer toegelegd op de religiejournalistiek, met als specialisatie de katholieke Kerk.

Sinds maart 2017 ben ik hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad, dat in een wekelijkse krant en dagelijks online nieuws, achtergronden en opinie biedt uit Kerk en wereld. Naast mijn drukke baan als hoofdredacteur vind ik zo af en toe nog tijd voor het schrijven van columns (m.n. in Nederlands DagbladTertio en Inspiratie Magazine), sprookjes en boeken. Ook word ik met enige regelmaat uitgenodigd als spreker of commentator op radio en televisie.

 

34 gedachten over “Over mij

 1. Hallo Anton, Als je wilt mag je mijn laatste reactie wel inperken tot de eerste zinnen gericht aan jou. Ik besefte later dat het wel niet zo netjes kon zijn om op jouw plaats c.q. blog te discussiëren over zo’n beladen thema.

  Groet, Erik

 2. Gaarne toezending van uw berichten naar mijn emailadres.
  Alvasdt succes gewenst: Jacques R.Wortmann, Driebergen.

 3. Hoi Anton, door wat te Googlen op “Jaques Janssen” kwam ik op je weblog terecht. Heb interessante dingen van je gelezen online en ga je zeker volgen hoor.
  Als je het leuk vindt, zet ik je tussen de “bloggers” die ik volg op http://www.knappers.nl
  Geniet van je dag. hartelijke groet, John

 4. Heb de plaatselijke boekhandel in Roosendaal net gebeld, ze hebben “Het Mysterie” in huis. Dat doe je goed zeg ! Meestal lopen ze hier wat achter namelijk.
  Enfin…. Ik ga het vanmiddag ophalen, dan kan het vrijdag nog mee op vakantie. Groetjes, John

 5. ga ik hier ook eens volgen, lijkt me interessant. Ben blij dat je veel zegt dat je het gelóóft, want dat is dé waarheid.
  groet en misschien eens tot later!
  f

 6. Hé Anton,
  Leuk dat je me ook even linkt. Ik volg je blog al enige tijd met veel plezier! Succes!

  Maarten

 7. Ook bedankt dat je mij op je blogroll hebt gezet! Andersom komt dat ook nog – ik moet de opzet van mijn blog nog ff aanpassen en dan sta jij onder de A (handig, zo’n voornaam ;))

  En een praktisch vraagje: hoe komt het dat ik hier geen comment kan plaatsen? Ik krijg dan een witte pagina met de tekst ‘discarded’. De laatste opmerking daar is van 17 mei j.l.

 8. In antwoord op je opmerking eldersch: bij Chesterton gaat ’t nog steeds niet goed. Ik zet hieronder ff mijn commentaar, wellicht dat jij het wel op de juiste plaats kunt zetten. Er staat een interessante link in:

  Op Librivox staan gratis audioboeken, incl. heel veel werk van Chesterton! Allemaal uit het publieke domein – het meeste (en alles van Chesterton) in het Engels. ‘The Everlasting Man’ staat er niet bij, maar ‘Orthodoxy’ wel. Daar heb ik nu al een heel stuk van geluisterd – zeer goed boek en ingesproken door iemand met een prettige stem.

  Mocht iemand zich geroepen voelen om ‘De eeuwige mens’ uit 1926 in te spreken voor Librivox … 🙂 (daar zijn de auteursrechten af; ik neem aan van de herziene herdruk uit 1948 nog niet)

 9. Hallo Anton, even dit, je schreef dat je de waarheid wilt?Dit is een aanrader: Kijk op You Tube, A Woman rights the beast, van Dave Hunt en de Berean Call.Kijk voor meer eens op de site van Marc Verhoeven incl. video’s en cartoons.

 10. “Ik geloof dat meningen er niet zo toe doen. Ik geloof in de kracht van het woord.” — Klinkt wat tegenstrijdig, niet?

 11. Dag Anton,

  De laatste tijd kijk ik regelmatig op je blog.
  Leuke,interessante artikelen en eye-openers.

  Ik vind bijvoorbeeld je parodie op het atheïstische zomerkamp, financieel gesteund door ‘sergeant’ Dawkins, erg leuk.

  Veel succes.

 12. Pingback:Interreligie en de katholieke supermarkt « Laatste Dag

 13. zal je eens iets vreemds over chesterton vertellen.Was op bezoek bij een man in rolstoel die werkelijk zijn hele huis vol had staan met theologische boeken.mijn broer zat met de man te praten over kerken en vooral kerkmisstanden.ik had nog niks gezegd,zegtie ineens tegen mij;voor jou heb ik een goede schrijver staan:chesterton.ok .zei me niets,zit ik die avond te lezen in lewis:staat er dat zijn grootste voorbeeld chesterton was!
  Dus vraag ik via mijn broer of die man toch dat boek voor me had:wist die man helemaal van niks meer,die naam zei em helemaal niks! nou ja?sign on the wall!moet em nu zeker lezen!

 14. mooie blog trouwens!
  houdt eenieder ook willem-jan Otten in de gaten?hoogbegaafd kindje van chesterton!

 15. Naar aanleiding van je gesprek op Radio Maria, 1 februari 2010, wil ik je dit gedicht sturen over de hardloper (hoop dat het niet te lang is):

  Reiger

  Water.
  Ik was aan het water.
  Krachtig en standvastig
  water vol energie.
  Water verfrist oud verdriet.

  Lucht.
  Lucht is meegaand
  en belofte
  als je het zien wilt.

  Aarde.
  Alleen aarde is
  doodstil.

  Hardlopers komen hier
  op hun meervoudig onverzadigbare
  vlucht. Waarom,
  als je niet dorst naar water
  of als de lucht
  je dag niet maakt
  of breekt,
  als aarde maar oneffen is ?
  Wat dreigt voorbij?

  Hier staat een reiger.
  Een reiger rent niet
  noch verlengt
  en toch
  heb ik de indruk
  gaat aan een reiger niets voorbij.

 16. Kende je helemaal niet, kom hier via een link van het Bisdom maar ga je zeker volgen! Want wat schrijf je ontiegelijk mooi, goed en simpel. Schrijf zelf ook wel eens gedichten. En wat Geloof je mooi. Ik hoop dat het Geloof inderdaad daar om draait en geloof ook dat we op de wereld zijn om in liefde te leven en dat uit te dragen.
  Groetjes, Lieve

 17. Beste Anton,

  Dit is eveneens mijn geloof. Ik geloof dat we hier op aarde zijn om in Zijn Liefde te leren liefdevol met de vele naturen, zichzelf en culturen in het leven om te gaan. Gewoon als zijnde medemens.
  Het leven is geen bezit, we hebben het in bruikleen en volgens mij leeft in ieder mens dit innerlijk geweten. Wij mensen zijn in staat elkander bij te staan, zowel in verdriet als in geluk. Dat is het beeld wat ik heb gekregen en eveneens dat velen die op deze wijze zijn heengegaan de mensheid bijstaat hierbij.
  Met warme groet

 18. Beste Anton,
  Al een poosje volg ik jou. Ik wist niet dat je in Bergen op Zoom, vlak bi ons in de buurt,bent geboren. Ik vind je werk zeer positief. Lees je ook in KN en ik beschouw jouw bijdrage aan het debat over katholieke zaken als opbouwend. Ik wens je veel succes.
  Hartelijke groet

 19. Interessante blog Anton, altijd leuk om weer te lezen.
  Door het lezen van het hoofdstuk: Orthodoxie. De mysterieuze traditie uit je boek Het Mysterie kwam ik op deze site terecht. Ik moet nu wel eerlijk zeggen dat het geen filosofisch motief was dat mij naar deze site heeft geleid. Ik las in je hoofdstuk het woord Vastenavond. Die komt uit Bergen op Zoom dacht ik! En jahoor, een Bergenaar. Lees elke avond een hoofdstuk uit je boek. Vooral het hoofdstuk over dankbaarheid vond ik erg mooi.

  Vriendelijke groet.

  1. Bedankt voor je reactie, Tim! Goed om te horen… Over Vastenavond heb ik sindsdien ook vaker geschreven trouwens (als je het als zoekterm op m'n site invoert vind je als het goed is wel teen en tander).

 20. Wauw, Anton! Toevallig kwam ik via een link op je website terecht … en het is meteen mijn ontdekking van de dag! Proficiat en dank!

 21. Hoi Anton Mooi hoe je eea verteld heel scherp Ik zou je graag eens uitnodigen om mee te gaan naar bannneux om te vertellen en preken tijdens de vieringen

 22. Verwonderd ben ik na de discussie over Michel Van der Plas op uw blog terechtgekomen. Verwonderd én geboeid. Intussen heb ik al een paar andere stukken gelezen van u gelezen.
  Ik verwachtte iemand die zeker ouder was dan ik -ik ben dichter bij de 60 dan bij de 50- en dan lees ik dat u amper twee jaar ouder bent dan mijn oudste zoon! Ik herken wel veel van u in mijn zoon: de scherpte, de kritische ingesteldheid, maar toch oog voor het mooie, het positieve. Ik zie bij beiden dezelfde zin voor schoonheid, zelfs in wat op het eerste zicht helemaal niet mooi is. Ik zal later zeker verder snuffelen in uw blog. Misschien kan ik net als nu eveneens niet laten om te reageren.
  Dus, waarschijnlijk tot …een volgende keer

 23. Hallo meneer Anton de Wit, u was 2 weken geleden bij ons in de klas op het Canisius College om vragen te beantwoorden over het christendom. Ik ben helaas mijn aantekeningen van die les kwijt dus zou u antwoord willen geven op de volgende vragen waar ik dus het antwoord van kwijt ben:
  Wat is uw belangrijkste motivatie om joods te zijn?
  Wat vindt u het allermooiste, interessante (belangrijkste) aan het Jodendom?
  Waarom vindt u het belangrijk om andere mensen over het Jodendom te vertellen?
  Wat is u favoriete feestdag van het christendom?
  Denkt u dat je gelukkig kan zijn zonder christen te zijn?
  Hoe denkt u over de paus?

  Ik kan me heel goed voorstellen dat u geen tijd heeft om dit te beantwoorden en voor morgen zal wel niet te doen zijn. De antwoorden hoeven niet uitgebreid te zijn. Ik snap het echt als het niet lukt of als u de vraag niet begrijpt. Alvast bedankt en vriendelijke groet,
  Merlijn

Gesloten voor reacties.